Schrijven -met de hand op papier- is een hele fijne en effectieve manier om meer rust in je hoofd te krijgen, overzicht in de chaos te scheppen of tot diepe inzichten te komen. Sinds vanaf mijn achtste ongeveer heb ik dagboeken vol geschreven, maar dat noemen we tegenwoordig journallen, want dat klinkt hipper hé. ;) Al schrijvend kom ik tot de kern en kan ik de diepe wijsheid in mij naar boven halen op papier. Maar hoe begin je als je dit ook eens wilt uitproberen? In deze blog deel ik een paar schrijfoefeningen. Maar eigenlijk is het gewoon zo simpel als je pen op papier zetten en SCHRIJVEN!

Ohja! Nog even belangrijk voor we beginnen:
Maak het niet te moeilijk! Het hoeft niet in het allermooiste boekje (mag wel!) met een perfect handschrift zonder taal- en spelfouten. Sterker nog; het werkt juist beter als je dit allemaal loslaat en je 'gewoon' je hand de pen laat bewegen met wat er bij je op komt. - Daar zit de échte magie verborgen. Het énige wat je nodig hebt is iets wat (lekker) schrijft en iets om óp te schrijven. That's it.
Hier volgen een aantal voorbeelden om je op weg te helpen:
Schrijfoefening #1: Hoe het voelt hoe ik me voel...
Maak de zin af; 'Hoe het voelt hoe ik me voel....' En wees zo specifiek mogelijk. Alsof je jouw gevoelens uit zou moeten leggen aan een alien die geen idee heeft waar je het over hebt. Dit helpt op de eerste plaats om naar binnen te keren en zelf te voelen wát je nou eigenlijk voelt en hóe het voelt. En op de tweede plaats uit je het, je geeft er beweging aan. En dat zorgt voor meer rust en ruimte in je hoofd, maar vaak ook direct voor meer inzicht en overzicht. Enne... Hou je vooral niet in hé?! Klaag erop los! Schrijf die frustratie van je af! Wees maar lekker ongecensureerd en radicaal eerlijk, dat lucht op! Echt, probeer het maar! Hoe het voelt hoe ik me voel... en GO!
Schrijfoefening #2: Flowen, intuïtief schrijven, Morningpages
Dit is misschien wel de aller 'beste' en tegelijkertijd vaak de moeilijkste manier van journaling; gewoon schrijven wat er in je op komt en door je heen komt. De Morning Pages van Julia Cameron zijn een bekende methode hiervan. Het idee is dat je begint met schrijven niet stopt tot je (minimaal) drie pagina's volgeschreven hebt. - Liefst direct 's morgens. Beginnen en niet stoppen. Als je niet weet wat je moet schrijven schrijf je dat. Maar ga door! Je zult zien dat als je bijvoorbeeld begint met "Ik ben moe, ik heb geen zin, ik weet niet wat ik moet schrijven. Ik weet het nog steeds niet, er komt niets, volgens mij werkt het niet..." er vanzelf iets naar boven komt. Ik zou zeggen; probeer het eens en ervaar wat het met je doet!
Schrijfoefening #3 : Lijstjes!
Oh, the good old lijstjes!!! Ik ben ontzettend fan van lijstjes! Zeker als mijn hoofd vol zit, ik overprikkeld ben of gewoon even niet weet waar ik moet beginnen; schrijf ik het gewoon op. Alles wat ik nog moet doen, alle ideeën over een bepaald onderwerp, de voors en tegens van iets... Het geeft altijd weer ruimte en overzicht als je het zo op papier ziet staan. En van daaruit kun je weer verder. Je kunt dit ook therapeutisch inzetten door bijvoorbeeld een lijstje te maken met:
- 10 dingen die je leuk vindt aan jezelf.
- 5 dingen die deze week goed gegaan zijn en waar je trots op bent.
- De dingen waar je het meest van tot rust komt.
Schrijfoefening #4 : Journal prompts
Wat ook leuk is, zeker om jezelf beter te leren kennen zijn journalprompts. Dat zijn schrijfoefeningen opzich, waarbij je begint vanuit een bepaalde vraag of onderwerp. Google en Pinterest staat er vol mee, maar een paar (leuke) voorbeelden zijn:
- Wat is mijn grootste inzicht van de afgelopen tijd?
- Als ik de garantie zou hebben dat alles zou lukken, wat zou ik dan doen?
- Een voorbeeld van waar ik bang voor was, maar wat goed heeft uitgepakt...
Schrijfoefening #5 : Schrijf een brief!
Ook een mooie oefening is het schrijven van een brief. Bijvoorbeeld aan je jongere zelf; wat zou je hem of haar willen vertellen vanuit de plek waar je nu staat? Of juist aan je toekomstige zelf waarin je hem of haar om raad vraagt of een wens toeschrijft. Een brief aan je kind(eren) - en die dan ook daadwerkelijk in een plakboek bewaren bijvoorbeeld. Maar je kunt ook brieven schrijven die je helemaal nooit gaat versturen (of achteraf verbrandt of weggooit) maar die je schrijft ter verwerking; bijvoorbeeld een brief aan iemand die je pijn heeft gedaan, iemand die je zou willen vergeven of iemand die jíj pijn hebt gedaan. - Kan ook enorm opluchten!
Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en dat ook jij de magie van schrijven gaat ontdekken!
Schrijfse!
Vond je dit een leuk/inspirerend/interessant bericht?
Laat het mij én anderen weten, deel het!