Tips & trics bij piekeren en negatieve gedachtes.

Ben jij ook zo'n wandelend hoofd? Blijf je maar piekeren? Geloof je steeds dezelfde negatieve of sombere gedachtes? Ooooh, dat hoofd dat steeds weer iets nieuws verzint om je druk over te maken. Je kunt zó vast zitten in dat denken. Ik tenminste wel. We zijn een soort wandelende hoofden geworden. Het kan een vlucht zijn om maar niet te hoeven voelen.  Ik heb hier veel persoonlijk innerlijk werk op gedaan en in deze blog deel ik 8 tips die ik door de jaren heen gevonden heb om om te gaan met (overmatig) denken. En denk nou niet dat dat altijd lukt - disclaimer, haha! Ook ik verdwaal nog wel eens in mijn hoofd. Maar ik weet ook hoe ik weer terug kan komen.

Omgaan met negatieve gedachtes, stoppen met piekeren en omgaan met sombere gedachtes. Hoe krijg je weer rust in je hoofd? Als je vastzit in je denken. Zo kom je weer tot rust. Uit je hoofd. Los van je gedachten. In het hier en nu.

Je bént niet je gedachten.

Laten we beginnen bij het begin; Je bént niet je gedachten, je hébt gedachten. Dit vond ik zó'n enorme eyeopener destijds in mijn begin twintiger jaren toen ik echt een hoofd op pootjes was. Misschien het je het wel eens in een meditatie of tijdens de yogales voorbij horen komen: "Laat je gedachten komen en gaan. Zie ze als wolken voorbij drijven." Gedachten zijn eigenlijk niets, het zijn "maar" wolken in je hoofd. Je hoeft er niet op in te gaan. Je hoeft er niet eens naar te luisteren. Kun je het laten voor wat het is? Dát is ware meditatie.

Is het waar?

Byron Katie heeft met haar methode 'The Work' een hele effectieve maar makkelijk toe te passen manier ontwikkeld waarmee je je gedachten bevraagd. De eerste twee vragen zijn; Dat wat ik nu denk, is het waar? Weet ik zeker dat dit waar is? - Waarom dit werkt? Omdat je met het bevragen van je gedachten, je bevestigd dat dat wat je denkt niet automatisch waar hoeft te zijn. En dat schept ruimte voor nieuwe perspectieven. Probeer het maar eens. En mocht je hier meer over willen weten, Youtube staat vol met video's waarin Byron Katie de methode uitlegt én toepast bij mensen met verschillende vraagstukken. Heel interessant!

Wat wordt mijn volgende gedachte?

Dit is een leuke! Echt! Probeer het nu meteen! Stel jezelf simpelweg de vraag: wat wordt mijn volgende gedachte? - En wees dan even stil. Wacht af wat je volgende gedachte wordt...

Grote kans dat er even helemaal niets gebeurd. Het breekt namelijk de continue, automatische stroom aan gedachten. Je legt alles even helemaal stil. En hoe vaker je dit soort hele kleine pauze momentjes kunt inlassen, hoe meer de gedachten geleidelijk aan minder zullen worden. 

STOP!

Het is eigenlijk bijna té simpel. En grote kans dat jouw denken helemaal niet van simpel houdt. Maar probeer het maar eens. Zeg (desnoods hardop) STOP tegen jezelf. Of druk denkbeeldig de pauzeknop in. Al is het maar een halve seconde. Het doorbreekt de gedachtestroom en haalt je eruit. 

Gebruik je zintuigen. 

Kom terug in je lichaam.  Voel je voeten! Die zitten een heel eind bij je hoofd vandaan en verleggen de focus. Het trekt je aandacht letterlijk naar beneden. Voel hoe je schoenen zitten. Voel je voeten op de grond. Beweeg je tenen. Ook dit lijkt misschien onbenullig en simpel, maar dit is misschien wel mijn meest gebruikte tip. En ook één van de redenen waarom ik al jaren op speciale barefoot schoenen loop. Je voelt letterlijk meer. Je aandacht zakt naar beneden en je blijft daardoor meer in contact met je lichaam en meer in het moment.

Dit geldt voor al je zintuigen; Kijk uit het raam en zie de blaadjes aan de bomen bewegen. Ruik even bewust de geur die van je kopje koffie af komt. Luister met al je aandacht naar de geluidjes die je nu op dit moment kunt horen. Kijk hoeveel verschillende geluidjes je kunt opmerken. Je kunt namelijk niet én naar de geluidjes om je heen luisteren én tegelijkertijd naar je gedachten luisteren. Kan gewoon niet. 

Wie is het in mij die dit denkt?

Deze vond (oké vind soms nog steeds) ik lastig. Wie is het die dit denkt? Wie is die ik die dit denkt? Vraag 'm helemaal door. Want als je hélemaal IN je gedachten vast gedraaid zit en ze voor waarheid aanneemt is het moeilijk je te realiseren dat je niet je gedachten bént.

Wie is het in mij die dit denkt? Deze vraagt creëert eigenlijk direct een klein beetje ruimte tussen wie je in werkelijkheid écht bent en het denken. Probeer het maar eens. En verwacht geen antwoord. 'Gewoon' het stellen van deze vraagt brengt je naar binnen. Van binnen gaat deze vraag werken. Je bent namelijk in essentie puur bewustzijn. Dat bewustzijn dat zich bewust is van de gedachte. Volg je me nog? 🤪 Geloof me, je hoeft het niet te snappen - je kúnt het ook helemaal niet snappen want het denken kan hier helemaal niet bij. Maar pas het toe en je zult uiteindelijk écht gaan opmerken wat het doet. Maar het vergt wel wat geduld en toewijding. Steeds opnieuw, opnieuw en opnieuw. 

Schrijf het van je af.

Zet je pen op papier en schrijf álles wat je denkt op. Laat maar komen. Schrijven en niet stoppen. Zo geef je even volledige ruimte aan al die gedachten. Dat lucht op, het blijft niet in je hoofd hangen en je hoeft ze niet meer te onthouden want ze staan op papier. ;-) Óf je leest ze terug en komt tot de conclusie dat het eigenlijk best meevalt. Misschien kun je er dan zelfs om lachen. Want laten we eerlijk wezen; soms slaat het echt hélemaal nergens op wat onze gedachten ons allemaal wijs proberen te maken toch? En humor is dan een goede remedie. Neem jezelf -en je gedachten- niet te serieus. In deze blog vindt je een aantal schrijfoefeningen die je misschien op weg kunnen helpen.

Maak je hoofd leeg op een manier die bij jou past.

Ga even wandelen of een stuk fietsen. Uitwaaien op het strand. Doe iets creatiefs. Ga de hond uitlaten. Speel met je kinderen. Ruim je huis op (voor sommige mensen werkt dit rustgevend. Ik ben niet sommige mensen, hahaha.)  You get the point. Doe iets wat je er even helemaal uit haalt. Iets wat je terug brengt bij jezelf. Waar je je goed door voelt. Het geeft lucht en ruimte. En perspectief. Grote kans ook dat je je niet alleen beter voelt hierna maar ook tot nieuwe inzichten komt.

Wat zijn jouw beste tips tegen piekeren en omgaan met negatieve gedachten?
Deel ze hieronder en wie weet kun je ook andere hiermee helpen en inspireren.


Vond je dit een leuk/inspirerend/interessant  bericht?
Laat het mij én anderen weten, deel het! 

Hieronder kun je direct door (of terug) naar een volgend blogartikel. 👇🏼

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.